לכלוכים

הצעות לפעילויות
ארגנו "ציד אוצרות" בו תוכלו לאסוף יחד פריטים מרחבי הבית ולשים אותם בקופסה מיוחדת.
עודדו את ילדכם למצוא ולאסוף פריטים שחשובים לו ומעניינים אותו.
משחק מיון: אספו אוסף של חפצים, כגון כפתורים, קונכיות או אבנים, ועודדו את ילדכם למיין אותם לקבוצות לפי צבע, גודל או צורה. זה יכול לעזור לו לפתח את הכישורים הקוגניטיביים שלו ואת תשומת הלב לפרטים.
ספקו חומרי עבודת-יד והכינו עם ילדכם "קופסת אוצר" או "צנצנת אוצר" כדי לאחסן את הפריטים האהובים עליהם.
סיפור סיפורים: עודדו את ילדכם להשתמש בדמיון ולספר סיפורים על הפריטים שהוא אסף או על החפצים במשחק המיון. דרך נפלאה לפתח את כישורי השפה והסיפור שלו.
משחק חושי: ספקו חוויות חושיות שונות לילדכם, כגון משחק עם חול, מים או בצק משחק. הטמינו בקופסה אטומה "אוצרות" קטנים בתוך החומרים השונים כדי שימצא אותם במישוש ויזהה מהו האוצר מבלי להביט בו. משחק זה יכול לפתח את המוטוריקה העדינה והיצירתיות שלו.
משחק זיכרון: שחקו משחק שבו ילדכם יצטרך לזהות "אוצרות" שונים מתוך האוסף עפ"י תיאור שלהם, מבלי שתגידו את שמו של הפריט. לאחר זמן התחלפו בתפקידים. משחק זה יכול לפתח את הזיכרון שלו ואת תשומת הלב לפרטים. זכרו, הדבר החשוב ביותר הוא ליהנות וליצור חוויות חיוביות לילדכם. פעילויות אלו יכולות לעזור לפתח את עולמו הרגשי והקוגניטיבי בצורה מהנה ומרתקת.






הצעות לנושאי שיחה
דיון ברגשות השונים שהילד ואמו חווים בסיטואציה: הילד שבשיר כועס על כך שאמא מכנה את אוצרותיו הסודיים בשם "לכלוכים". שאלו את ילדכם למה לדעתו אמא של שחר מכנה בשם זה את האוצרות הסודיים שלו, ומדוע לדעתו שחר כועס. בררו עם ילדכם מה הוא היה מרגיש במצב דומה, והאם הדבר קרה לו.
דברו עם ילדכם על חשיבות התקשורת והבנת נקודות המבט אחד של השני במערכות יחסים.
עודדו אותו לבטא את רגשותיו ומחשבותיו בפתיחות ובכבוד, גם כאשר הם שונים משל אחרים, ולנהוג כך גם כלפיהם.
דברו עם ילדכם על דרכים שונות לשמר זיכרונות מבלי להיאחז בחפצים פיזיים. עודדו אותם להיזכר בחוויות שונות או אנשים שונים שהם זוכרים לטובה.
שאלו את ילדכם אם אי פעם נאלץ לוותר על משהו למרות רצונו לעשות זאת. ואיך זה גרם לו להרגיש. כיצד הוא חולק עם אחיו/ילדים אחרים בגן חפצים ומשחקים שהוא אוהב ומה הוא חש בעקבות זאת.
שחר, הילד שבשיר, אוסף עטיפות, קופסה ריקה, נוצות מהטיול, בלוטים, מכונית שבורה ועוד (ראו בציור). שאלו את ילדכם מה לדעתו הופך חפצים שונים ל"אוצרות". דברו על כך שחשיבותם של דברים אינה נקבעת על פי ערכם הכספי אלא מטענם הרגשי, הזיכרונות והמשמעות שהם נושאים.
עודדו את ילדכם למצוא דרכים יצירתיות לייעוד מחדש או למחזר פריטים שאינו צריך עוד.
(ספר נפלא המדבר על השמירה על הדברים היקרים ללבנו: המסע אל האי אולי/מרים ילן שטקליס).
צרו "תיבת אוצרות דמיונית": לפני השכבתו לישון בקשו מילדכם לחשוב מהם הדברים שגרמו לו שמחה במשך היום - חפצים, בעלי חיים, אנשים או פעילויות וחוויות והכניסו אותם לתיבת האוצרות הדמיונית.
"אז והיום": בקשו מילדכם להיזכר בחפצים שאהב ושמר כשהיה תינוק, ועתה שוב אינם חשובים (מוצץ, "שמיכי" וכד'). דברו אתו על המשמעות שיש להיפרדות מחפצים לגדילה, שינויים וצמיחה.





