עיתון

הצעות לפעילויות
בקשו מהילד לצייר תמונה של המשפחה ולדון בתפקידים השונים שכל חבר ממלא. הסבירו לו שלמרות שלהורים יש מטלות ועיסוקים רבים, הם תמיד שם כדי להקשיב ולעזור לו.
שתפו סיפורים על ילדותכם ואיך זה היה כשההורים שלכם חזרו הביתה מהעבודה. שאלו את הילד אם יש לו חוויות
או רגשות דומים.
ציר זמן משפחתי: צרו ציר זמן של ההיסטוריה המשפחתית של הילד, כולל תמונות וסיפורים של סבים וסבתות, הורים ואחים. דון בתפקידים ובאחריות השונים שהיו לכל דור, וכיצד הם השתנו עם הזמן.
עזרו לילד להכין אילן יוחסין באמצעות נייר וטושים. שוחח על מערכות היחסים השונות במשפחה וכיצד הם קשורים. דברו על הקשר המיוחד בין הורים לילדים, וכיצד הקשר הזה שונה מקשרים משפחתיים אחרים.
משחק תפקידים: הציגו תרחישים שונים שבהם הילד יכול לקחת על עצמו תפקיד חשוב במשפחה. למשל, בקשו מהילד להעמיד פנים שהוא האח הגדול ולדאוג לקטנים יותר בזמן שההורים עסוקים. זה יעזור לילד להבין שהוא מסוגל לעזור למשפחה ולתרום בדרכו שלו.
מטלות: תנו לילדכם לעשות בבית מטלות שמתאימות לגילו. זה יעזור לו להבין שהוא חבר בעל ערך במשפחה ושהתרומה שלו חשובה. לדוגמה, בקשו מהילד לערוך את השולחן, לעזור בכביסה או להשקות את הצמחים.
אל תשכחו לשבחו על מעשיו.
בקשו מילדכם לחשוב על נושא לדיון או פעילות מהנה למשפחה לעשות ביחד. הדבר יעזור לילד להרגיש שיש לו קול במשפחה ושדעותיו חשובות.
תיקונים ביתיים: הזמינו את ילדכם לעזור לכם במשימות ביתיות קטנות כמו תיקון ברז דולף או החלפת נורה. הראו לו כיצד להשתמש בכלים בבטחה ואפשרן לו לנסות זאת בהנחייתכם.
ערב משחק משפחתי: שחקו משחק לוח או משחק קלפים ביחד כמשפחה. למדו את ילדכם איך להמתין בסבלנות לתורו, לתכנן מהלכים, לשחק הוגן ולפעול לפי הכללים, בדיוק כמו שאבא ואמא עושים.









הצעות לנושאי שיחה
דיון ערכי המשפחה: שוחחו עם ילדכם על הערכים והאמונות החשובים למשפחה שלכם.
עזרו לו להבין את התפקידים והאחריות השונים שיש לכל אחד מבני המשפחה, וכיצד כולם עובדים יחד כדי ליצור משפחה מאושרת ובריאה.
שתפו עם ילדכם סיפורים על ילדותכם ועל כמה מהדברים שעשיתם עם ההורים שלכם. הדבר יעזור לילדכם לראות שגם אתם הייתם ילדים קטנים, ומבינים מה זה להיות ילד.
דונו בתפקידים השונים שבני המשפחה ממלאים: הסבירו לילדכם שלכל אחד מבני המשפחה יש תפקיד חשוב משלו. דברו על הדברים שהורים עושים כדי לטפל במשפחה וכיצד גם ילדים יכולים לעזור. שאלו במה הוא חושב שהוא יכול לתרום.
דברו על איך להתמודד עם תסכול: תודו שזה יכול להיות מתסכל להיות קטן ולא מסוגל לעשות דברים מסוימים שהורים יכולים לעשות, אבל עודדו את ילדכם להמשיך לנסות ולהתאמן. תנו לו לדעת שזה בסדר לבקש עזרה כשהוא צריך אותה.
דונו כיצד להורים יש יותר ניסיון וידע מילדים, אבל זה לא אומר שהמחשבות והדעות של הילדים אינן חשובות. עודדו את הילד לבטא את מחשבותיו ורגשותיו, ותנו לו לדעת שהקול שלו חשוב. חזקו אותו על רעיונות והצעות שהוא מעלה ושבחו את תרומותיו.
דברו על איך הורים לפעמים עושים טעויות, בדיוק כמו שילדים עושים, ואיך חשוב להתנצל ולנסות לתקן כשזה קורה. הסבירו שכולם כל הזמן לומדים וגדלים, ושזה בסדר לעשות טעויות כל עוד אנחנו לומדים מהן.
דונו בכך שחשוב להתייחס לאחרים כפי שאנו רוצים שיתייחסו אלינו. דברו על כך שמגיע להורים התנהגות מכבדת על כל העבודה הקשה שהם עושים כדי לטפל במשפחה, אבל שגם לילדים מגיעה התנהגות מכבדת על היותם חברים חשובים במשפחה.
דברו על כך שלמרות שילדים עשויים להרגיש מתוסכלים או חסרי אונים לפעמים, עדיין יש להם
כוחות ויכולות חשובות למשפחה. עודדו את ילדכם לחשוב במה הוא טוב, וכיצד הוא יכול להשתמש בכישורים הללו כדי לעזור בבית או לשמח את בני המשפחה.
דונו בחשיבות התקשורת במשפחה, וכיצד דיבור על המחשבות והרגשות שלנו יכול לעזור לנו להתמודד עם בעיות ולבנות מערכות יחסים חזקות יותר. עודדו את הילד לבטא את מחשבותיו ורגשותיו בפתיחות, ותנו לו לדעת שאתם תמיד שם כדי להקשיב ולעזור לו.







